![]() |
Ongeveer een kwart van de 120.000 mensen met epilepsie heeft een verstandelijke beperking. Van de 100.000 Nederlanders met een verstandelijke beperking heeft gemiddeld 20 tot 30% epilepsie.
De medische zorg voor mensen met epilepsie en een verstandelijke beperking is complex. Naast de handelingsonbekwaamheid en het omvangrijke sociale netwerk rondom de patiënt zijn er meer factoren die de zorg moeilijker maken. Denk aan de verschillende etiologische oorzaken van de epilepsie en de verstandelijke beperking, het feit dat er vaak meer stoornissen en beperkingen tegelijk voorkomen en er sprake kan zijn van bijzondere gezondheidsproblemen en gezondheidsrisico’s. Complexe gedragspatronen kunnen voorkomen en zijn soms moeilijk te differentiëren van epileptische aanvallen, de epilepsie is vaker therapieresistent en de impact van aanvallen en/of medicatie is doorgaans vaak moeilijk in te schatten.
De kennis en mogelijkheden m.b.t. de diagnostiek en behandeling van epilepsie hebben grote ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is de kennis op het gebied van genetica toegenomen, de mogelijkheden van metabool onderzoek zijn uitgebreid, aanvallen kunnen op geavanceerde manieren geobserveerd worden, MRI technieken zijn verbeterd en de onderzoeksmogelijkheden op immunologisch gebied zijn eveneens toegenomen. Dit alles heeft ertoe geleid dat er veel vaker een etiologische diagnose gesteld wordt. Daardoor kan behandeling gerichter worden ingezet.
Bij patiënten met refractaire epilepsie is de diagnose vaak jaren geleden gesteld. Bij hen kan her evaluatie leiden tot verandering van diagnose waardoor er nieuwe behandelopties ontstaan. Kennis van nieuwe medicamenteuze en niet medicamenteuze mogelijkheden, neveneffecten en interacties kan leiden tot een betere inschatting van de effecten van bijwerkingen.
Kleinschalige interactieve cursus en accreditatie
Alle genoemde ontwikkelingen komen aan bod in de cursus ‘Epilepsie en verstandelijke beperking’. Aan de hand van casuïstiek is er uitgebreid aandacht voor de huidige mogelijkheden van aanvalsherkenning, diagnostiek en behandeling. Bovendien zullen praktische handvaten worden geboden voor de benadering van epilepsie in de dagelijkse praktijk van AVG artsen en huisartsen voor patiënten met een verstandelijke beperking.
De cursus wordt in zijn geheel verzorgd door in epilepsie gespecialiseerde deskundigen. Om het interactieve karakter te waarborgen, worden er maximaal 30 deelnemers toegelaten.
Het doel van de cursus is:
Tijdens de cursus komen onderwerpen die betrekking hebben op de algemene competenties van de medisch specialist (communicatie, samenwerking, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie, professionaliteit) alsook kwesties met betrekking tot het medisch handelen aan de orde.
We anticiperen op nieuwe ontwikkelingen in het werkveld van de AVG specialist. Ook komen onderwerpen aan bod die van oudsher complex zijn en dat ook blijven, ondanks de nieuwe ontwikkelingen.
Bekwaamheidsniveaus
Bij de keuze van de onderwerpen gaan we uit van aanwezige basiskennis over epilepsie diagnostiek en behandeling. Voor elk onderwerp geldt een specifiek leerdoel en wordt gestreefd naar een voor dat onderwerp en binnen deze cursus specifiek bekwaamheidsniveau. Hierop wordt het cursusmateriaal en de werkopdrachten afgestemd. Binnen de reguliere medische opleidingen worden de volgende bekwaamheidsniveaus onderkend:
Voor de AVG cursus zijn aan de praktijk aangepaste bekwaamheidsniveaus geformuleerd:
Voor Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten, AIOS AVG en huisartsen die zijn verbonden aan instellingen voor patiënten met een verstandelijke beperking, is door SepiON de cursus ‘Epilepsie en verstandelijke beperking’ ontwikkeld. Deze cursus wordt i.s.m. de NVAVG op 28 en 29 maart 2019 georganiseerd. Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers.