![]() |
Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) komen frequent voor onder de Nederlandse bevolking. Veertig procent van de consulten bij de huisarts gaan over lichamelijke klachten waarvoor geen of onvoldoende somatische verklaring is. Meestal zijn deze lichamelijke klachten kortdurend. Langdurige, ernstige SOLK komt veel minder vaak voor, de jaarprevalentie is 2,5%. Deze ernstige en invaliderende klachten beïnvloeden de ervaren kwaliteit van leven negatief en doen een onevenredig groot beroep op de gezondheidszorg, inclusief hoge, onnodige kosten.
Het blijkt dat de communicatie tussen behandelaars en cliënten met SOLK regelmatig te wensen overlaat en voor verbetering vatbaar is. Slechte communicatie tussen behandelaars en cliënten kan SOLK in standhouden.
Een gespreksmethodiek die de communicatie tussen behandelaars en hun cliënten met SOLK kan verbeteren is Motiverende Gespreksvoering. Deze directieve gespreksmethodiek besteedt niet alleen aandacht aan ambivalentie ten aanzien van veranderen, maar geeft ook richting aan hoe om te gaan met zorgen van de cliënt, geeft expliciete handvatten over gespreksvaardigheden en doet aanbevelingen op welke wijze informatie en advies gegeven kan worden.
In deze workshop wordt een korte uitleg gegeven over de gespreksmethodiek 'Motiverende gespreksvoering', waarna de deelnemers actief gaan oefenen met deze gespreksmethodiek.