![]() |
Er is een toenemende belangstelling voor voeding, zowel bij het publiek als het gaat om het verzorgen van de eigen gezondheid of om klachten te verlichten, als in wetenschappelijk onderzoek. Van oudsher heeft voeding een subtiel effect op alle complexe interacties in het menselijk systeem, waardoor de homeostase onopvallend wordt onderhouden.
Zeer veel wetenschappelijk onderzoek houdt zich momenteel bezig met het ontrafelen van deze effecten op de menselijke fysiologie, biochemie en (epi)genetica. Nieuwe onderzoeksrichtingen als metabolomics, microbiomics en nutrigenetics getuigen van deze ontwikkeling. Uitkomsten van dit wetenschap-pelijk onderzoek zijn van groot belang, zowel voor de preventie van ziekten als voor (toekomstige) behandelstrategieën.
De vertaling ervan naar de dagelijkse medische praktijk, waar de patiënt vraagt naar informatie over voeding en gezondheid, is echter lastig.
Mede door het ontbreken van het onderdeel ‘voeding’ in de eindtermen voor de opleiding tot (tand)arts, is vanuit het veld de vraag ontstaan naar praktische informatie over voeding. De modules ‘Voeding, nutriënten en gezondheid’ trachten hierin te voorzien. Bij ieder thema zullen wetenschappers en ervaren behandelaars aan het woord komen die de ‘state of the science’ uiteen zullen zetten. Ook zullen per thema passende onderdelen uit de voedingsleer (macro- en micro-elementen, fytonu-triënten, vertering en absorptie, functies, voedingsbronnen, ADH, deficiëntie-symptomen) worden belicht, alsmede toepassingsmogelijkheden in behandelstrategieën. De bijbehorende syllabi worden voorzien van relevante wetenschappelijke publicaties, alsmede van handzame informatie uit de voedingsleer en publicaties over de toepassing van voeding en nutriënten.
Het thema ‘INFLAMMATIE’ is als eerste gekozen omdat alle specialismen hiermee in hun dagelijks werk te maken hebben. De focus zal liggen op de niet-infectieuze inflammatie, waarbij inductiemechanismen in de celomgeving, de rol van oxidatieve stress, veranderingen in het microbiële evenwicht in de darm (en mond) en het vetzuurmetabolisme worden besproken. Mogelijkheden voor voedingsadviezen, gebaseerd op de aangeboden informatie, worden aangereikt. Tevens zullen nutriënten die een rol spelen in verschillende besproken biochemische ‘pathways’, nader worden belicht. Tenslotte wordt casuïstiek gepresenteerd die zowel een voorbeeld representeert voor een vertaling naar de praktijk, alsmede discussiemateriaal vormt voor uitwisseling tussen de deelnemers en sprekers.