De nascholing bestaat uit een klein deel theorie, simulatie-oefening en wordt afgesloten met een evaluatie.
Deze nieuwe cursus gaat dieper in op de rol van de Hagro-coördinator bij een ramp, hetzij een acute ramp hetzij een infectieziekte crisis. Als de deelnemers de vorige cursus niet gevolgd hebben kan deze cursus worden uitgebreid met een samenvatting van de eerste cursus, dit in overleg met de opdrachtgever. Deze huidige cursus wordt steeds afgestemd op het bij de opdrachtgever vigerende HaROP en de organisatiestructuur die lokaal is afgesproken om ook praktische handreikingen te geven naast een theoretische onderbouwing.
Het gaat vooral om een training, dus zelfwerkzaamheid van de deelnemers, om binnen een scenario van een grieppandemie te ervaren welke problemen de HaROP coördinator tegen kan komen en welke oplossingen mogelijk zijn en worden geboden vanuit het HaROP, en voor welke dingen de hulp van het Crisisteam Huisartsenzorg nodig is.
In de afgelopen drie jaar zijn de cursussen “HaROP en de huisarts” en de verlenging daarvan “HAROP en de huisarts, tweede jaar” zeker 45 keer gegeven. Hiermee hebben vele regio’s de basis kunnen leggen voor een kennismaking met het HaROP, een oriëntering op de organisatie van de ramphulpverlening binnen en buiten de huisartsenwereld en de rol van de huisarts en de hagro-coördinator in dat proces.