Gecertificeerd Klinisch Onderzoek in de Universitair Medische Centra.
Sinds 2006 wordt in de Universitair Medische Centra (UMC’s) één of enkele malen per jaar de Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch onderzoekers (BROK) aangeboden.
Waarom wordt de BROK-cursus aangeboden?
Aan de uitvoering van medisch-wetenschappelijk onderzoek mensen worden strenge eisen door de wetgever gesteld. Daarnaast is een toenemend aantal disciplines betrokken bij de uitvoering van mensgebonden onderzoek. Van de klinisch onderzoeker wordt derhalve verwacht dat hij/zij niet alleen expert is op het gebied van medisch-wetenschappelijk onderzoek, maar ook alles weet over wet- en regelgeving en afspraken die moeten worden gemaakt met ondersteunende afdelingen om het onderzoek uit te kunnen voeren.
Goed opgeleide onderzoekers leveren een betere kwaliteit en daarmee wordt Nederland aantrekkelijk als land waar klinisch onderzoek kan worden uitgevoerd.
Certificering
Op initiatief van de NFU hebben alle UMC’s een BROK ontwikkeld. De eindtermen voor de cursus zijn landelijk vastgesteld. De BROK wordt in grote lijnen in dezelfde vorm in alle UMC´s aangeboden en duurt 3-4 dagen. De cursus wordt afgesloten met een nationaal digitaal examen. Deze examens worden samengesteld door een redactiecommissie namens EMWO (Examenbureau Medisch Wetenschappelijk Onderzoekers) - MediaVision en onder de supervisie van EMWO afgenomen in ieder UMC.
Het behalen van het BROK examen is verplicht voor het mogen uitvoeren van mensgebonden onderzoek. Alle geslaagden ontvangen een certificaat. Een register van gecertificeerden is op de NFU website te vinden. Het doel van de driedaagse BROK is BROK-certificering in het register van de NFU.
Landelijke Eindtermen BROK zijn te lezen op de www.nfu.nl