Het syndroom van Korsakov ontstaat ten gevolge van langdurig en overmatig alcoholgebruik en daarmee gepaarde gaande zelfverwaarlozing en ondervoeding. Stoornissen in het gebruik van alcohol behoren tot de grootste problemen binnen de gezondheidszorg in Nederland. Chronisch alcoholgebruik kan ernstige gevolgen hebben op zowel individueel als maatschappelijk terrein. Een van de gevolgen is het syndroom van Korsakov. De maatschappelijke kosten zijn hoog.
Iedere specialist ouderengeneeskunde heeft wel een of meerdere patiënten met het syndroom van Korsakov op zijn of haar (psychogeriatrische) verpleeghuisafdeling en kent de problematiek. In deze cursus vindt u een uitgebreide beschrijving van het syndroom van Korsakov en van de geheugenstoornissen en de executieve functiestoornissen die er het gevolg van zijn. Bovendien wordt de empathisch-directieve benadering belicht waarbij het belang naar voren komt van een specifieke benadering en woonomgeving met als speerpunt 'structuur'.
Na het volgen van deze cursus:
Inhoudsopgave
Module 1 - Alcoholgebruik en het syndroom van Korsakov
- Inleiding
- Epidemiologie
- Oorzaak
- Comorbiditeit
- Neurologische gevolgen van chronisch alcoholgebruik
Module 2 - De gevolgen van thiaminedeficiëntie
- Thiaminedeficiëntie
- Wernicke-encephalopathie
- Het syndroom van Korsakov
- Onderzoek en diagnostiek
Module 3 - Behandeling en begeleiding van patiënten met het syndroom van Korsakov
- Behandeling van patiënten met het syndroom van Korsakov
- Wonen
- Bopz
- Omgang met patiënten met het syndroom van Korsakov
- Korsakov Kenniscentrum
- Conclusie
- Literatuur
Eindtoets
* Deze cursus is ontwikkeld in samenwerking met drs. I.J. Gerridzen, specialist ouderengeneeskunde bij Atlant en onderzoeker bij VUmc.