In 2010 is de NHG-Standaard Obesitas verschenen. Obesitas veroorzaakt immers een verhoogd risico op mortaliteit en morbiditeit en een afname van kwaliteit van leven: de reden dat de NHG diagnostiek en behandeling van obesitas tot het takenpakket van de huisarts rekent. Uitdrukkelijk wordt er in deze standaard aandacht gegeven aan de groep obese kinderen. Niet alleen omdat obesitas bij kinderen steeds vaker voorkomt, maar ook omdat obese kinderen een aanzienlijk risico hebben op psychische en lichamelijke ziekten en zij in de toekomst vaak obese volwassenen zullen worden. De diagnostiek en behandeling zullen dus al op jeugdige leeftijd moeten aanvangen.
Alhoewel overgewicht bij kinderen vaak niet herkend wordt door de huisarts, is dat bij obesitas meestal wel het geval. Herkennen is één, maar bespreekbaar maken is twee; dat vinden veel huisartsen nog niet zo gemakkelijk. Ze groeien er wel overheen, het kind krijgt een negatief stempel: allerlei redenen om het overgewicht maar niet ter sprake te brengen. De standaard is heel erg duidelijk: alle kinderen die obees ogen hebben recht op diagnostiek, ongeacht waarvoor ze op het spreekuur komen!
In deze cursus worden handvatten aangereikt om het de huisarts gemakkelijker te maken bij het diagnosticeren, onderzoeken en behandelen van obesitas bij kinderen. De NHG-Standaard Obesitas wordt besproken voor zover deze betrekking heeft op kinderen. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de praktijk: hoe ga ik de opgedane kennis in de alledaags praktijk toepassen? Hiervoor wordt gebruik gemaakt van theorie, casuïstiek en reflectie op het eigen handelen en denken.
Na het doorlopen van deze cursus:
Dit nascholingsprogramma is ontwikkeld in samenwerking met drs. Françoise Langens, huisarts te Amersfoort en gespecialiseerd in obesitas bij kinderen en volwassenen.