MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 2 uur
organisatie
CME-Online / E-WISE Nederland
kosten
basistarief
€ 1495,00
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek, GGZ/Psychiatrie, Overig
categorie(ën):
Chirurgie, Gastro-enterologie, Algemeen & overig
onderwerp(en):
Obesitas
ICPC:
A
sponsoring
Deze nascholing wordt niet gesponsord.
accreditatie
accreditatie
2
punten
abonnement
e
learning
CME-Online - Bariatrische chirurgie en morbide obesitas (apotheekhoudend)
Accreditatie Periode: 31-08-2019 t/m 31-08-2020
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Chirurgie', 'Gastro-enterologie' of 'Algemeen & overig'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Wereldwijd neemt het aantal mensen met obesitas toe. Ook in Nederland is deze trend zichtbaar. Apothekers zullen daarom steeds vaker te maken krijgen met zwaarlijvige patiënten. Ook kiezen steeds meer patiënten met morbide obesitas voor een bariatrische operatie om een sterke reductie van hun gewicht te bereiken. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 12.000 bariatrische operaties uitgevoerd, waarvan de zogenoemde Roux- en Y-gastric bypass de meest uitgevoerde operatie is, gevolgd door de gastric sleeve. De maagband wordt nog slechts sporadisch toegepast.

Een gewicht dat sterk afwijkt van het gemiddelde en de gewijzigde fysieke omstandigheden na een bariatrische operatie, kunnen grote invloed hebben op de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen. De farmacokinetiek kan immers danig veranderd zijn. Apothekers staan voor de uitdaging om ook bij deze specifieke patiëntpopulatie een goed en gefundeerd geneesmiddeladvies te geven.

In deze cursus wordt informatie gegeven over de ontwikkeling van de obesitas-epidemie. Vervolgens komt aan de orde welke typen bariatrische chirurgie er zijn. Ook wordt geschetst hoe de veranderde fysieke omstandigheden bij (morbide) obesitas en na bariatrische chirurgie de farmacokinetiek van geneesmiddelen kunnen beïnvloeden. Verder wordt een beeld geschetst welke medicatie vaak wordt gebruikt bij patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Tot slot wordt er een aantal praktische handvatten gegeven waarmee u de zorg voor deze patiënten naar een hoger plan kunt tillen.

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de situatie rondom de obesitas-epidemie in Nederland.
  • kent u de belangrijkste typen bariatrische chirurgie die in Nederland worden uitgevoerd.
  • begrijpt u hoe de farmacokinetiek veranderd kan zijn bij mensen met (morbide) obesitas die al dan niet een bariatrische operatie hebben ondergaan.
  • weet u welke medicatie vaak wordt gegeven na een bariatrische operatie.
  • heeft u een aantal handvatten om de apotheekzorg voor patiënten met obesitas of patiënten die een bariatrische ingreep ondergingen, (verder) vorm te geven.
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!