MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 6 uur
organisatie
Forta Opleidingen
kosten
basistarief
€ 59,50
studenten
€ 15
informatie
gebied:
Overig
categorie(ën):
Seksuologie
onderwerp(en):
Relatie en seksualiteit
ICPC:
-
sponsoring
Onbekend
accreditatie
accreditatie
6
punten
abonnement
e
learning
SM in de praktijk
Accreditatie Periode: 2-12-2016 t/m 1-12-2018
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Seksuologie'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Onderzoek toont aan dat SM'ers hun voorkeur vaak geheim houden voor hun zorgverleners, ook wanneer hun problemen te maken hebben met hun SM-voorkeur. In de cursus 'SM in de Praktijk' wordt u bekend gemaakt met wetenschappelijke kennis op het gebied van SM. Door video-opnames en een interactieve webinar hoort u de ervaringen van Nederlandse SM'ers zelf en gaan we in op de praktijk: hoe pakt u het aan wanneer een SM'er zich met problemen bij u meldt?

Minstens tien procent van de bevolking doet aan SM. Deze seksuele voorkeur wordt vaak voor de zorgprofessional geheim gehouden, zelfs als de problematiek hiermee te maken heeft. Om een open en vertrouwde omgeving te creëren voor deze groep mensen, introduceert Forta Opleidingen als eerste in Nederland de online cursus 'SM in de praktijk'.

Mensen met bijzondere seksuele voorkeuren zoals sadisme of masochisme stuiten bij zorgverleners vaak op allerlei taboes. Vooroordelen en te weinig kennis zorgen voor een vertroebelde relatie tussen cliënt en zorgprofessional. Uit onderzoek blijkt dan ook dat SM'ers hun voorkeur veelal geheim houden voor zorgverleners. Dat terwijl minstens tien procent van de bevolking incidenteel of structureel actief is in BDSM (Bondage & Discipline (BD), Dominance & Submission (DS) en Sadism & Masochism (SM).

Marijke Vonk (MSc) heeft zich als psycholoog gespecialiseerd in bijzondere seksuele voorkeuren en ontwikkelde speciaal voor zorgprofessionals de online cursus 'SM in de praktijk'. Vonk: “Als je nog nooit een SM'er in de praktijk heb gehad, klopt er iets niet. In elke praktijk komen cliënten met bijzondere seksuele voorkeuren. Alleen de zorgverlener weet dit nog niet of (h)erkent geen signalen. Door het volgen van deze cursus leren hulpverleners met een open houding naar hun cliënten te kijken. Onwetendheid is zo onprofessioneel, juist omdat de groep die je hiermee benadeelt groter is dan vaak in eerste instantie wordt gedacht. Het is noodzakelijk voor je deskundigheidsbevordering om meer over bijzondere seksuele voorkeuren te weten”.

Zorgverleners maken via de online cursus 'SM in de Praktijk' kennis met de belangrijkste begrippen uit de wereld van BDSM en ontvangen relevante literatuur over dit onderwerp. Bovendien krijgen cursisten in video-opnames en een interactieve webinar ervaringen te horen van Nederlandse SM'ers zelf. Bij de cursus staat de praktijk van de zorgverlener centraal: hoe pakt u het aan wanneer een SM'er zich met problemen bij u meldt? En hoe zorgt u voor een open en veilige omgeving zodat cliënten hun ervaringen makkelijker zullen delen?

De online lessen worden gegeven door professionals uit het werkveld:

Drs. Erik van Beek een college over behandeling van SM'ers. Van Beek is seksuoloog NVVS en cultuurfilosoof. Recent schreef hij nog samen met dr. Debby de Haas het artikel 'Bondage en sm, taboes om te overwinnen' in vakblad 'Medisch Contact'.

Gert Hekma gaat in op het thema 'normale seks'. Hekma is docent homo- en lesbische studies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de sociologie en geschiedenis van (homo)seksualiteit en deed onderzoek naar allerlei aspecten daarvan zoals de acceptatie en de seksuele revolutie in de jaren 1960 en 1970.

Andreas Wismeijer deed onderzoek naar de persoonlijkheidseigenschappen van SM'ers. Wismeijer heeft Klinische Gezondheidspsychologie gestudeerd en is in Tilburg
gepromoveerd op de psychologie van geheimen. Hij werkt aan de Universiteit van Tilburg 
als docent en aan de Nyenrode Business Universiteit als Visiting Associate Professor op het gebied van de persoonlijkheidspsychologie. Het thema 'communicatie en instemming' wordt behandeld door klinisch psycholoog/psychotherapeut Lam Keijsers. Via wetenschappelijk onderzoek en eerdere publicaties heeft hij bijgedragen aan het onderwerp therapeutische relatie en motivering.

Na het volgen van deze online cursus kunnen hulpverleners beter onderscheid maken tussen gezond en ongezond seksueel gedrag. Wordt er aan 'kinky' patiënten een veilige omgeving geboden, waarbij men eerlijk kan zijn over hun seksuele voorkeuren.

Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!