MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
Dagdeel
organisatie
Novartis Pharma
kosten
basistarief
Gratis
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Algemeen & overig, Interne geneeskunde, Farmacologie, Endocrinologie
onderwerp(en):
Diabetes, Cultuurverschillen, Lifestyle en voeding
ICPC:
A
sponsoring
accreditatie
accreditatie
3
punten
locatie
ELF13
Sint Philomenastraat 11-13
5622 CG Eindhoven
overig
17
Apr
2014
Zorg tijdens de Ramadan
Deze bijeenkomst is reeds geweest
Wilt u toekomstige nascholingen vinden:
Op het gebied van:
'Algemeen & overig', 'Interne geneeskunde', 'Farmacologie' of 'Endocrinologie'
Van aanbieder:
Novartis Pharma
In de omgeving:
Eindhoven

Zorg tijdens de Ramadan:

Dit jaar begint de ramadan omstreeks 28 juni. Het vasten tijdens de Ramadan is een bijzondere periode voor alle moslims. In Nederland wonen ruim 900.000 moslims. Mensen die gezondheidsproblemen kunnen oplopen door het vasten, kunnen volgens de Islam vrijstelling krijgen van de Ramadan. Van deze vrijstelling wordt echter niet altijd gebruik gemaakt. Ook dit jaar starten er weer veel mensen met diabetes met de Ramadan. Ook voor uw patiënten met diabetes betekent de Ramadan een aangepast dagritme en eetpatroon. Een tijdige voorbereiding is belangrijk om problemen tijdens de Ramadan te voorkomen. Mensen met diabetes kunnen namelijk door de Ramadan ernstig ontregeld raken omdat de dagelijkse vastenperiode dit jaar langer duurt dan voorgaande jaren (>19 uur). Het vasten tijdens de Ramadan is namelijk niet zonder risico’s vanwege een verhoogd risico op hypo’s en hypers bij patiënten met diabetes.

Zaken die aan de orde komen zijn:  Kennis updaten. Patiëntenbegeleiding. Wie mogen advies geven? Wanneer vindt de ramadan plaats. Wie mogen wel/niet vasten (dispensatieregeling). Het kunnen benoemen van risicogroepen (contra-indicatie). Advies op maat geven. Een passend medicatieschema kunnen geven. Het kunnen bespreken van de gevolgen van therapietrouw. 

De begintijd is afhankelijk van de locatie.

  • Ontvangst (half uur)
  • Zorg tijdens de Ramadan (een uur)
  • Pauze (half uur)
  • Zorg tijdens de Ramadan (twee uur)
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!