MENU
Advertentie
Advertentie
tijdsduur
ca. 3 uur
organisatie
CME-ACADEMY
kosten
basistarief
Gratis
extra prijsinformatie
informatie
gebied:
Somatiek
categorie(ën):
Longziekten, Kindergeneeskunde
onderwerp(en):
COPD/Astma
ICPC:
A
sponsoring
GlaxoSmithKline
accreditatie
accreditatie
3
punten
abonnement
e
learning
{*} CME-ACADEMY - Astma bij kinderen
Accreditatie Periode: 18-6-2015 t/m 17-6-2017
Deze Online Nascholing is niet meer geaccrediteerd!
Wilt u een andere Online Nascholing vinden:
Op het gebied van 'Longziekten' of 'Kindergeneeskunde'?
Van dezelfde aanbieder?
Of wilt u liever zelf (uitgebreid) kunnen zoeken?

Deze cursus behandelt de epidemiologie, de pathofysiologie, de anamnese en het onderzoek, het stellen van de diagnose, de behandeling, de verwijsindicaties, de controle, en de preventie van astma bij kinderen. De leerstof wordt afgewisseld met toetsvragen. Als u voor deze vragen voldoende scoort, kunt u de eindtoets maken. Als u minimaal 70% van de vragen daarvan goed heeft beantwoord, worden de accreditatiepunten automatisch in GAIA bijgeschreven.

De laatste jaren zijn er veel nieuwe richtlijnen ontwikkeld voor astma bij kinderen. Een belangrijke verandering is dat bij de behandeling niet langer de ernst van de astma centraal staat, maar de mate waarin de astma onder controle is. Op basis van deze verandering is de NHG-Standaard Astma bij kinderen1 in 2014 geactualiseerd.

Als huisarts bent u voor de meeste kinderen met astma de hoofdbehandelaar. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de inhoud van de nieuwe inzichten, zodat u uw beleid kunt optimaliseren, en een eventuele verwijzing naar de tweede lijn soepel verloopt.

Deze kennistoets van deze cursus behandelt de epidemiologie, de pathofysiologie, de anamnese en het onderzoek, het stellen van de diagnose, de behandeling, de verwijsindicaties, de controle, en de preventie van astma bij kinderen. De leerstof wordt afgewisseld met toetsvragen. Als u voor deze vragen voldoende scoort, kunt u de eindtoets maken. Als u minimaal 70% van de vragen daarvan goed heeft beantwoord, worden de accreditatiepunten automatisch in GAIA bijgeschreven.

Na het doorlopen van deze cursus:

  • hebt u inzicht in de prevalentie en incidentie van astma bij kinderen en de huidige trends daarin.
  • hebt u uw kennis over de etiologie en pathofysiologie van astma bij kinderen opgefrist.
  • bent u op de hoogte van het verschil tussen episodisch piepen en piepen op multipele prikkels bij jonge kinderen.
  • bent u op de hoogte van het feit dat de diagnose astma onder de 6 jaar niet goed te stellen is.
  • kent u de voorgeschreven therapieën; primair volgens de NHG-Standaard Astma bij kinderen;daarnaast hebt u kennis genomen van de Richtlijn Astma bij kinderen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (2013) en de richtlijnen van GINA (Global Initiative for Asthma).
  • kunt u de meest adequate therapie- en medicijnkeuze maken.
  • kent u het belang en de relevantie van astmacontrole en het gebruik van instrumenten daarvoor zoals de Asthma Control Questionnaire (ACQ), de GINA-richtlijn en de Childhood Asthma Control Test (C-ACT).
Hebt u suggesties voor het verbeteren van deze pagina of algemene op- of aanmerkingen met betrekking tot onze website? Laat het ons hier weten!